Selecteer een pagina

Wat mag je zoal van jezelf? Vind je dat je jezelf mag zijn en recht hebt op een leven vol successen? Of twijfel je daar soms aan en vind je dat je al tevreden mag zijn met een leven zonder al te veel problemen, maar ook zonder veel bijzondere ervaringen en spannende hoogtepunten.

 

Het beeld van jezelf bepaalt de grenzen van wat je kiest uit alle mogelijkheden die je hebt. Als je een laag zelfbeeld hebt, vind je jezelf niet genoeg waard om van alles te ‘verdienen’ en ken je je weinig rechten toe. Je neemt genoegen met de status-quo, ook al beleef je daar niet zo veel plezier en opwinding aan. Je verruimt of beperkt je horizon naarmate je jezelf meer of minder toestaat om voor je eigen leven te kiezen.

 

Vaak ontmoet ik mensen die allerlei redenen aangeven waarom ze niet voor hun eigen weg zouden kiezen. Ze tonen zich dan bijzonder creatief in het bedenken waarom ze niet trouw aan zichzelf kunnen zijn. Ze kunnen precies aangeven waarom ze hun ambities niet kunnen verwezenlijken en niet hoeven te streven naar grote successen.

 

Nochtans zie ik dat mensen zich het gelukkigst voelen zodra ze beslist hebben trouw te zijn aan zichzelf. Niets is waardevoller om ze te helpen een leven te leiden dat past bij hun persoonlijkheid, hun waarden, hun ambities en krachten. Zodra ze keuzes maken die daarop aansluiten, voelen ze zichzelf krachtiger en beleven ze meer successen. Het geeft ze veel meer energie en een sterker zelfbeeld.

 

Het maken van keuzes houdt echter in dat ze uit hun veilige wereld moet stappen en risico’s moet nemen.

 

Debbie Ford zei hierover:

“Om een voortreffelijk leven te leiden zal je risico’s moeten nemen. E dient onbekend terrein te betreden en nieuwe bergen te beklimmen. Wanneer je met iets bezig bent dat zo groot is als jezelf, zal dat beangstigend zijn. Als het volkomen veilig voelt, presteer je onvoldoende. Om je stempel op de wereld te drukken moet je bereid zijn ergens te staan waar je nooit eerder wilde staan”.

 

Waar liggen jouw grenzen?