Selecteer een pagina

In haar biografie stelt Jane Fonda dat haar grootste reden voor succes niet is dat ze zo interessant is, maar dat ze altijd oprecht geïnteresseerd geweest (en nog is) in anderen. Luistervaardigheid is hier het hoofbestanddeel.

 

Een golfer zei ooit dat 80% van een geslaagde golfslag begint met een goede grip en een correcte houding. Met andere woorden, ook voordat hij maar één spier heeft gebruikt, is hij al succesvol.

En dat geldt ook voor luisteren: 80% van wat we van anderen mensen te weten komen, is gebaseerd op hoe goed we kunnen luisteren. Dus, ook voordat we iets zeggen, is de communicatie al succesvol.

 

Maar spijtig genoeg beschouwen veel mensen het luisteren een passieve activiteit. Je hoeft niets te doen. Je zit daar maar en luistert maar wat de andere te vertellen heeft. Niets is minder waar.

Luisteren is een uitermate actief proces, elke spier is erbij betrokken, en vooral ons brein.

Welke keuzes heb je?

 

Nadenken voor je iets zegt

De eerste actieve keuze die je bij luisteren moet maken, is na te denken voor je iets zegt. Je kunt niet luisteren als je zelf aan het praten bent. Dus je mond houden is een actieve keuze.

 

Actief luisteren

Wil je echt iets van mensen te eten komen, dan zal je respectvol moeten luisteren. Je hebt vast al meegemaakt dat je partner tegen je praat terwijl je een boek aan het lezen bent. En plots hoor je: “Je luistert niet maar me”.  “Ja hoor, ik hoor je wel” en kalm je woordelijk herhalen wat er is gezegd.

 

Maar horen is niet hetzelfde als luisteren. Het is niet voldoende om je oren open te houden. Laat zien dat je er met je hoofd helemaal bij bent. Toon dat je aandachtig luistert naar wat de andere zegt.

 

Wees beschikbaar

Voor veel mensen schuilt het probleem met luisteren in het feit dat we doen alsof we luisteren terwijl we eigenlijk druk bezig zijn met te bedenken wat we straks moeten zeggen. Je bent niet alleen niet aan het luisteren, je bedenkt ook nog eens een antwoord dat waarschijnlijk nergens op slaat en geen toevoeging is aan de discussie.

 

Wordt een meester in luisteren en je zal een geraffineerde paradox ontdekken:

“hoe minder je de behoefte hebt om te schitteren, des te meer zal je in andermans ogen schitteren”.