Selecteer een pagina
Er zijn van die zaken die je moet doen van jezelf. Maar eigenlijk heb je er helemaal geen zin in.

Je moet afvallen. Je moet meer bewegen. Je moet je vrienden meer zien. Je moet Spaans leren. Je moet minder drinken. Zo veel om te moeten, en je hebt zo weinig tijd. Lastig toch?

Maar… er is goed nieuws. JE MOET HELEMAAL NIETS!

Schrijf dit maar duidelijk in je actieplan en kijk er iedere dag naar.

Je moet misschien veel van jezelf, maar hoe lang doe je ze toch al niet? Een maand, een jaar, of nog langer? En het zou allemaal zo erg nog niet zijn als al die niet volbrachte voornemens je telkens weer niet naar beneden zouden halen, moedeloos maken en demotiveren.

 

Daarom, en natuurlijk volledig vrijblijvend, drie anti-moet technieken:

 

Klinisch dood

Maak een lijst van alle dingen die je moet van jezelf, maar eigenlijk niet wil.
Bestudeer de lijst en duid aan welke voornemens ouder is dan 3 maand en dat je niet in praktijk hebt gebracht?
Die zijn dus klinisch dood en bijgevolg niet langer van toepassing.
Schrap ze op je lijst en in je hoofd.

 

Vervang

Ruil het ‘moetige voornemen’ met ‘iets wat je heel graag wil’, prettig vindt en wat je bestaan leuker, beter en kwaliteitsvoller maakt. Als je je nu eens voorneemt om ‘beter voor jezelf te zorgen’, zoals bijvoorbeeld gezonder eten, een leuke activiteit plannen, een lentewandeling maken. Kortom, alles waar je energie van krijgt. Ziet dat er al niet veel aantrekkelijker uit?

 

Delegeer

Als je vindt dat er een ‘moetje’ op je lijst staat dat je absoluut niet kan of wil schrappen, schakel dan de hulp van derden in. Ga op zoek naar een maatje of gelijkgestemde, die je zal motiveren om toch die eerste stap te zetten.

 

Schakel je gezin in en delegeer een aantal huishoudelijke taken. Ik heb enkele jaren geleden besloten dat ik op vrijdag niet kook en dat mijn dochter en partner verantwoordelijk zijn eten op tafel te brengen. Ik vind het heerlijk om die ene dag niet te ‘moeten’ denken aan wat we weer gaan eten. En zij vinden het spannend om iets lekkers te creëren. En het lukt ze nog goed ook!

 

Kleine stapjes! Maar die maken het verschil.